BNS luidsprekers

Restauratie: BNS Zillion

De BNS Zillion is een High-end luidspreker vanuit de jaren 90. Zulke luidsprekers gingen voor gemiddeld 2999 Gulden weg. Ik vind het erg zonde dat dit soort mooie luidsprekers niet goed behandeld worden. De persoon waarvan ik deze BNS Zillions van ontving, had ze nauwelijks onderhouden. Ik ontving de Zillions met allemaal vet vlekken, vochtschade, verkleuring en delen waren door het zonlicht verbleekt.

Ik vond het belangrijkst om na te gaan of alle drivers in werkende staat waren. Voor de middentoners en tweeters is het wat makkelijker. Je haalt het fontje eraf en bekijkt of de randen in een goede staat zijn. Vervolgens test je door de luidspreker in te drukken of ze vastlopen (indicatie van opgeblazen luidsprekers). Daarna heb ik ze aan mijn Onkyo TX-RZ 830 referentie versterker gezet. Geen driver problemen!

Vervolgens ben ik begonnen met het werk aan de kast. Gelukkig zit er op deze Zillion geen laklaag (zoals de antraciet zwarte) die moeilijker eraf gaat. Deze Zillion was van echt hout gemaakt. Dit zorgde ervoor dat ik eerst zonder ander voorwerk kon schuren. De erge plekken schuurde ik met ruwe schuurpapier en de mindere plekken met fijn schuurpapier. Verder heb de gehele kast aan het einde met fijne schuurpapier bewerkt. Zo kan ik de kasten in de beits zetten. Ik heb dit proces van in de beits zetten en opdrogen 10 keer gedaan. Hierdoor kwam de oorspronkelijke kleur langzaam tot leven. Deze versie van de BNS Zillion bleek een custom model van de te zijn. De eigenaar waarvan ik heb had overgenomen beaamde dit ook en zei dat hij er extra voor had betaald.

Before & After

Restauraties van de BNS Zillion.

© 2023 BNS luidsprekers