De restauratie van de BNS Evolution, die als High-end luidspreker in 1991 – 1995 geïntroduceerd was, had meerdere problemen. In dit geval hadden de problemen te maken met dat de luidsprekers erg vies waren, de kasten beschadigd, buitensporig plaatsing van aluminiumtape aan de voeten van de kasten en buitensporig gebruik van dubbelzijdig tapijttape met gevlogen draad. De BNS Evolution heb ik op verzoek gerestaureerd.
Stap 1: Het controleren van de luidsprekers, repareren en/of vervanging

In het eerste geval heb ik gecontroleerd of alle luidsprekers het deden. Gelukkig waren ze niet kapot, waardoor ik ze alleen hoefde te herstellen. Het gele vuil zat vooral op de rubberen rolranden zodat ik gebruik kon maken van een vochtig doekje. Het proces moest wel per middentoner 5 keer herhaald worden, omdat het vuil er niet direct afkwam. Ook heb ik de kasten nagelopen voor eventuele los vuil of houd wat het geluid kan beïnvloeden.
Stap 2: De luidsprekerkasten restaureren
De kasten werden geleverd met dubbelzijdig tapijttape op elke plek van de kast, zoals de onderkant, bovenkant en vooral de achterzijde. Het doel hiervan was waarschijnlijk om de nieuwe luidsprekerdoek vast te plakken. Naar mijns inziens was dit echter wel erg slecht gedaan zodat het plaatsing van beter kwaliteit doeken of originele “sokken” niet mogelijk was. Ik vind dit vooral zonde van de mooie kasten. Allereerst heb ik de strips waar deze tape opzat met een mix van sticker remover en wasbenzine laten weken. Hiervoor heb ik lang keukenrol uitgeknipt in kleine strookjes, met daarop een laag aluminium om te zorgen dat niet gelijk de alcohol verdampt. Dit heeft gewerkt, waarna ik met een plamuurmes voorzichtig het laagje kon weghalen. Ik moest dit proces 4 keer, per strook tapijttape, per BNS Evolution, herhalen om het laag dubbelzijdig tapijttape volledig weg te halen.

Stap 3: De voet van de luidspreker herstellen

De vorige eigenaar heeft om een of andere reden beide voeten volgeplakt met aluminium gerelateerde tape, met daarop een laagje kunststof. Dit was erg moeilijk om weg te krijgen, omdat het laagje aluminium geen wasbenzine doorlaat. Dit heb ik weg gekregen door het plamuurmes steeds te ‘dopen’ in een laagje wasbenzine en voorzichtig de lagen aluminium weg te peelen. Uiteindelijk kon de laatste laag weggehaald worden met bovenstaande proces: Weken in sticker remover/wasbenzine met daarop aluminiumfolie. Ook dit proces moest meerdere malen herhaald worden om het residu goed weg te poetsen. Rechtsonder is te zien hoe het voetje hersteld is.
Stap 4: Schoonmaken van de achterzijde van de kast
Als laatste heb ik het residu wat nog overbleef schoongemaakt en heb ik de kasten zelf ook schoongemaakt. Ook heb ik een aantal fysieke beschadigingen weggewerkt. Er blijven hier en daar nog wat randjes over echter is dit nu een stuk minimaler dan hiervoor. Zo kan er ook een nieuwe hoes omheen, zonder weer gebruik te maken van meters dubbelzijdig tape.
