BNS luidsprekers

Restauratie: BNS Advance A-33

In deze restauratie van de BNS Advance A-33 moest beide tweeters en woofers vervangen worden, omdat deze door de vorige eigenaar opgeblazen waren. Ook heeft hij het voor elkaar gekregen om de woofer dermate te beschadigen dat ik hem geheel moest vervangen. Gelukkig had ik nog een aantal BNS Advance op voorraad, net zoals de onderdelen nodig voor dit project. Dat is het voordeel van veel opknappen en dingen overhouden.

Stap 1 reparatie BNS Advance

BNS Advance peerless woofer.

De eerste stap was uitvogelen wat er stuk was. Al gauw merkte ik op dat er een gehele scheur door de cone liep. En met wat voelen bewoog de woofer nauwelijks. Hetzelfde gold voor de andere woofer: geen beweging. Ik had toen al een vermoeden dat deze opgeblazen zou zijn. Ik had hem aan mijn test versterker gezet, de Onkyo TX-RZ 830 en merkte op dat er geeneens muziek door de woofers speelde. Ook werkten de tweeters niet.

Stap 2 reparatie BNS Advance

Stap twee was het uit elkaar halen van de luidspreker. Bij de Advance en Excellent lijn is het simpel. Je begint met de rubbers waarmee het fontje vast zit. Ik gebruikte een kleine platte schroevendraaier om het rubber een klein beetje omhoog te wippen. Als dit gedaan is, kon ik een kleine dunne knijptang achter de rubberen rand zetten en ze omhoog trekken. Wees wel voorzichtig, omdat deze rubbertjes erg fragiel zijn. Achter deze rubbers zitten de Philips schroeven die je met een kruisschroevendraaier gemakkelijk kan verwijderen. Nadat dit klaar is kan je de voorste “frame” er uit tillen.

BNS Advance A-33 reparatie.
BNS Advance A-33 lege kasten.

Stap 3 BNS Advance

Stap drie is het overzetten van de woofers en tweeters. De woofers van de A-33’s maken alleen gebruik van een plus en een min symbool. De woofers van de Excellent lijn zijn een twee en een half weg. Dit betekent dat de woofer twee keer een plus en een min gebruikt. Nadat de draden verwijderd zijn (het is belangrijk om te herinneren welk kleur waar hoort, zodat ze goed terug gezet kunnen worden) kunnen de woofers eruit getild worden. De woofer gebruikt in de Advance A-33 is de peerless 831986. Vervolgens kunnen de tweeters eruit (Vifa D19).

Laatste stap

De laatste stap was het klaarmaken van de luidsprekers. Dit doe ik door eerst te kijken of er niks mis is met de wisselfilters en/of er niks mis is met de kasten zelf. Bijvoorbeeld gaten of missend isolatie materiaal. Daarna kunnen de woofer en tweeter teruggeplaatst worden. Niet te vergeten is het handig om weer het setje Advance A-33’s uit te proberen!

© 2023 BNS luidsprekers