BNS luidsprekers

Reparatie: BNS Soundcolumn III-E

Voorbeeld van de gerepareerde BNS Soundcolumn.

Voor de reparatie van de BNS Soundcolumn III-E was het nodig dat ik een luidspreker herstelde en een luidspreker verving. De luidsprekers gebruikt in de Soundcolumn III-E zijn de Vifa D-27 TG-45, Vifa C13-WH-09 en tweemaal BNS CTF-88.

Stap 1: Het nagaan van alle luidsprekers

Allereerst heb ik de Soundcolumns opengemaakt om te kijken of er geen verdere beschadigingen waren en/of er niks mis is met de aansluitingen. Vervolgens heb ik alle soldeeraansluitingen schoongemaakt en nieuw soldeer geplaatst, zodat het zeker is dat daar geen problemen kunnen onstaan. Daarna ben ik alle compartimten langsgegaan om te kijken of er geen vuil, of los hout, aanwezig waren.

Stap 2: Het overplaatsen van de luidsprekers

Voor het vervangen van de Soundcolumn middentoner heb ik van een andere BNS-setje de Vifa WH-08-09 luidspreker gebruikt, zodat het Soundcolumn setje origineel blijft. Deze heb ik naderhand ook getest om te kijken of er verder geen problemen waren in het geluid. In de oude middentoner van de BNS Soundcolumn was een Vifa WH-08-08. Het verschil tussen beide middentoners ”-8” en ”-9” is weinig en heeft geen invloed op het geluid. Daarbij heeft het meer te maken met de datum van uitvoering, waardoor de Vifa C13-WH-08-09 recentelijker is.

BNS luidspreker Soundcolumn.

Stap 3: De reparatie van de luidspreker van de BNS Soundcolumn III-E

Hierna heb ik de onderstaande luidspreker gerepareerd. Deze zag er bleek uit (geel/oranje kleurig) en had een ‘haaljte’ in de rolrand. Ik vind het zonde om daardoor gelijk een goed werkende luidspreker weg te gooien, dus dit haaltje heb ik opgevuld met luidspreker lijm. Allereerst heb ik vanaf de achterzijde de rubber teruggedrukt en daarna aan de achterzijde een laag luidspreker lijm aangebracht. Als laatste heb ik dit proces ook aan de voorzijde gedaan, zodat de rolrand weer geluiddicht is en geen lucht door laat. Als laatste heb ik de luidspreker schoongemaakt

Gerepareerde Vifa luidspreker van de BNS Soundcolumn.

Stap 4: Het restaureren van de kasten

Bij deze laatste stap ga ik altijd standaard de meeste gebruikte plekken van de kast langs op fysieke beschadigingen. Hieronder valt het voetje van de Soundcolumn en het bovenste afsluitdopje. In dit geval waren de beschadigingen vooral in onderzijde te vinden. Dit komt vaak doorv het verplaatsen van de Soundcolumn zonder aan de onderzijde bescherming. Het voetje heb ik met een speciale methode weer zwart gemaakt, zodat de Soundcolumn ook zelf er weer “nieuwer” uit ziet. Dit tezamen zorgt voor een mooi gerepareerde BNS Soundcolumn III-E.

BNS Soundcolumn kasten.

© 2023 BNS luidsprekers