De BNS Nobis werd net zoals de BNS Zillion rond 1994 geïntroduceerd. Deze productie van High-end speakers vond plaats tussen 1994 en 2001. De Nobis heeft verschillende prototypes gehad en was jaren in de maak voordat deze geïntroduceerd werd. De Nobis is de grotere broer van de Zillion en kwam ook met een groot prijskaartje: €907 p.p. voor de Zillion versus €1566 p.p. voor de Nobis (inclusief afprijzing). Toendertijd was de Nobis de absolute top van Berghe Noble Sound. Hierdoor is er gekozen voor interne bekabeling van “Van den Hul” en over de mogelijkheid tot Bi-Wiring en Bi-Amping.
Ontstaan BNS Nobis
BNS bepaalde met de BNS Soundcolumn veel commercieel succes. Ook viel de Soundcolumn in de smaak bij fijnproevers. De medeontwikkelaar van de Soundcolumn, Tom Magchielse, kreeg toch het gevoel dat de Soundcolumn beter kon. Hij vond dat de SC een compromis waren door de beperkte afmetingen en gebruikte drivers. Daarom had hij een nieuw project gestart, namelijk de Centaur. Aanvankelijk was dit gestart als een privéhobby/project.

Technische gegevens Centaur (Nobis)
Frans van den Berghe was onder de indruk van het geluid dat uit dit prototype kwam en besloot het als BNS ontwerp uit te brengen. Het bassysteem van de Nobis was een vierde-orde banddoorlaat tot 125 Hz, een midden/laag driver van 125 Hz tot 550 Hz (de onderste) en een middendriver van 125 Hz tot 3500 Hz. Daarbij nam de tweeter de frequentie over vanaf 3500 Hz. Bij deze prototype bevond de tweeter zich op oorhoogte. Luidsprekers gebruikt in de Centaur waren: Vifa D27 TG-45 tweeter, midden twee Vifa C13 WH-09-08 en twee CTF-91 woofers voor het laag. Uiteindelijk werd deze BNS-serie de “Nobis” genoemd. Ter wille van de verkoopbaarheid was de Nobis breder en lager gemaakt. Sommige Nobis en Zillions waren uitgevoerd met Vifa C13 WH-09-08 midwoofers. Deze hebben last van het spontaan verharden van de conusophanging, maar de C13 WH-08-08 heeft daar geen last van.

Techniek achter de Nobis

De Nobis had dezelfde kastconstructie als de Soundcolumn, echter wel met verbeterde woofers en kastconstructies. Hierdoor bevat de Nobis drie aparte compartimenten. Elk compartiment heeft een aparte woofer, met een gezamenlijke middencompartiment. Ook bevatten de woofers van de Nobis twee parallel werkende 2e orde bandpass filter systemen. De CTF-91 woofers staan in tegenfase om kastresonantie en vervorming in te beperken. De straling van beide woofers worden vervolgens toegevoegd tot een grote ruimte. Ten slotte heeft deze algemene ruimte aan de voorzijde een grote basreflexpoort die de lucht weer naar buiten verplaatst.
Overeenkomsten en verschillen met BNS Zillion
Allereerst waren beide Nobis en Zillion aangesloten op een serieel scheidingsfilter. Hierdoor wordt ongewenste energie boven de 700 Hz omgezet in warmte. Ook bevatten de Nobis en de Zillion een impedantiecorrectie. Er wordt een impedantie van ongeveer 5 ohm aangehouden. De Nobis had een grotere kastomvang, kastinhoudt en een aangepast woofer systeem. Hierdoor loopt het frequentiebereik van de lage tonen tot 30Hz (+-3dB), terwijl de BNS Zillion maar tot 40Hz (+-3dB) ging. Verder nam het algemene vermogen van de Nobis met 50w toe naar 200w, in vergelijking met de Zillion. Daarnaast kan de BNS Nobis via een mechanisme in zijn voet gedraaid op zijn as worden. Tenslotte kunnen de platen die op de kast van de Nobis zitten naar eigen smaak vervangen worden.
Specificaties BNS Nobis

(©) Copyright BNS-loudspeakers.nl