BNS luidsprekers

BNS NOB Professionele Monitors

Nadat BNS in contact kwam met NOB waren er een aantal professionele BNS monitors gemaakt. NOB was de toenmalig Nederlands Omroepproduktie Bedrijf (NOB). Deze luidsprekers werden tussen 1985 en 1995 geproduceerd. De monitoren maken gebruik van een ingebouwde 4th order Linkwitz-Reley elektronische cross-overs (High-pass, Low-pass), waardoor elke speaker gevoed wordt door aparte versterkers. BNS heeft gekozen voor kasten van polyurethaan. In de professionele lijn zijn er verschillende luidsprekers gemaakt, onder andere de eerste actieve monitor genaamd de BNS profmonitor 1. Vervolgens is BNS gaan doorontwikkelen en kwamen tot de eerste generatie monitoren, genaamd de BNS NOB A-4, A-3+, BNS ‘rack’ 4-19 en de BNS NOB sub-A. Ook was er een tweede generatie actieve monitoren genaamd de A-Quinte, A-Forte en de A-Trente.

Gebruiksgeschiedenis BNS NOB actieve monitors

In 1989 kwam de heer Ermens, die net werkend was bij Omroep Brabant, in een spiksplinternieuwe studio van Omroep Brabant de eerste BNS monitoren tegen. Omroep Brabant had toendertijd in de controlekamer waar de uitzendingen vandaan kwamen, aan beugels aan het plafon, een setje A-3’s hangen. In de montageruimtes luisterden we naar de BNS A-4, die op statieven stonden. Rond deze tijd schakelde Omroep Brabant, net zoals andere regionale omroepen, om naar stereo-uitzendingen. De nieuwe studio’s in Tilburg, Breda en Den Bosch waren daar op voorbereid en we hadden dus al in all ruimtes een BNS stereo set staan om in stereo af te luisteren. Later kreeg men in de veel eerder gebouwde studio in Eindhoven ook BNS monitoren.

De keuze voor monitoren van BNS was (mede) ingegeven door het feit dat het hoofd techniek in die tijd bij Omroep Brabant Frans van de Berghe van BNS persoonlijk kende. Volgens Ermens mij hadden ze bij elkaar op school gezeten. Beide heren hadden een soortgelijke band met Pieter Bollen van EELA (later PAC), maker en leverancier van in die tijd ook door Omroep Brabant gebruikte mengtafels. Pieter Bollen nam later ook de professionele BNS-luidsprekers in zijn leveringsprogramma op. Een club van drie zeer gedreven Brabantse audioprofessionals!

Informatie en specificaties soorten 1e generatie actieve professionele BNS monitoren

BNS profmonitor 1

BNS was in 1977 door Frans van Berghe opgezet. In deze tijd was er naast de eerste “genummerde luidsprekers (1978-1980)” vraag naar een actieve monitor van Nederlandse bodem die gebruikt kan worden in de Nederlandse omroepen. Toenmalig N.O.S. is in contact gekomen met BNS die gezamenlijk aan de ontwikkeling van de BNS profmonitor 1 gewerkt hebben. Er werden twee versterkermodules van ILP gebruikt, en een actief cross-over dat ontwikkeld was door Paul Blenderman, die destijds zijn stage op het NOB lab vervulde.

Eerste generatie BNS (NOB) profmonitoren.
Specificaties BNS profmonitor 1

Deze monitor is uitgerust met de Vifa 21 WO-08 en een Siare TWZV tweeter. Die laatste is een conustweeter met een centrum kegel , een glasvezelconus en een dubbele magneet. Daarnaast zijn de amplifiers ingewikkeld en volledig afgeschermd om storingen te verhinderen. Ook zijn de versterkers gelimiteerd om het opblazen van de drivers te voorkomen.

Specificaties van de BNS profmonitor 1
BNS NOB A–4

De NOB A-4 wordt gezien als een compacte actieve luidspreker. BNS gebruikte de naam “A-4”, omdat het front bij benadering die papiermaat heeft. Zo had de speaker soortgelijke dimensies met het A4-papierformaat. De A-4 was primair bedoelt voor reportagewagens en kon dus ook uit een 12V accu gevoed worden.

Begin BNS A-4

In het begin van de productie maakte de A-4 gebruik van de Siare 18VR woofer en een 25mm VIFA dome tweeter. De Siare 18VR, net zoals vele andere drivers, werden bij Siare ontwikkeld door de heer Visan. Visan was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van deze driver. Ook werden de kasten gemaakt van polyurethaan.

BNS A4 professionele monitoren.
Einde BNS A-4

Toen Siare overgenomen werd door Audax was Visan voor zichzelf begonnen onder de naam Davis, afgeleid van de voornaam van zijn zoon David. Daarbij heeft hij een aantal succesvolle ontewerpen uit de Siare periode in eigen beheer gaan produceren, maar vaak niet volledig hetzelfde. Dit betekende dat in de latere ontwerpen van de A-4 geen gebruik gemaakt werd van de Siare woofer, maar door de vervangende 140mm Davis woofer. Dit was helaas geen onverdeeld succes. Ook is de kast van polyurethaan vervangen door een kunststof versie die velen malen lichter aanvoelde.

De A-4 maakt gebruik van twee versterkers die elk 20 W aan vermogen leveren. De continue vermogen van de tweeter is gelimiteerd naar 6W om de tweeter tegen ‘overcurrent’ te beschermen. Alle versterkers van de A-4 lijn hebben ingebouwde bescherming tegen over verhitting, bescherming tegen ‘overcurrent’ en bescherming tegen kortsluitin(en).

BNS NOB A-3

De A-3 is de grotere variant van de A-4 en maakte gebruik van een ribbontweeter. Oftewel genoemd de SA 8520. De tweeter gebruikt in de A-3 is door ir. Joris Nieuwendijk ontworpen. Het ontwerp van deze ribbontweeter is zeer beperkt door Philips geproduceerd en later doorgegeven aan firma Stage Accompany. Die hebben het ontwerp op hun eigen manier in productie genomen. Op de ribbontweeter werd een akoestisch foam toegepast voor betere spreiding van het geluid. De woofer is edoor David Acoustics speciaal gemaakte Davis 20KLV8 van 8′ (inch).

Deze maakt ook gebruik van twee interne versterkers die beide 50W maximaal aan vermogen leveren. In de A-3 levert de low-pass versterker een continu vermogen van 35W. De high-pass versterker levert een continu vermogen van 20W. Deze bandtweeter heeft een kap die zorgt voor geluidsverspreiding. Ook in dit geval zijn beide versterkers voorzien van een overcurrent berscherming, oververhitting bescherming en een bescherming tegen kortsluiting.

BNS A3 professionele monitor.
BNS NOB Rack mounting System 4-19

Naast de A-4 en de A-3 had BNS ook nog een rack variant gebouwd. Deze kon plat neergelegd of opgestapeld worden. Ook maakte BNS het mogelijk deze luidspreker op te hangen. De BNS 4-19 maakte gebruik van een coaxial driver. Elke unit kon worden uitgebreid met een tweede driver die ook als woofer functioneerde. De coaxial driver heeft een 170mm woofer. Daarnaast heeft de tweeter een grootte van 25mm. Verder werd elke 4-19 uitgerust met een 80W (125W peak) versterker.

BNS rack 4-19 actieve luidspreker.
BNS NOB Professional Sub-A

De NOB Sub-A had als doel aanvulling te bieden op het laagwergave van de A-4 en de A-3. Beide monitor luidsprekers konden op de subwoofer gemonteerd worden. De NOB Sub-A maakt ook gebruik van bandpass woofer. De versterker is uitgerust met 200W MOS-FET. Deze versterker heeft ook ingebouwde beschermingen tegen overbelasting. Daarnaast is de kast van de luidspreker gemaakt van lagen elastisch gemixte MDF en multiplex. Tevens heeft de kast twee bas-reflex poorten. Ten slotte maakt de NOB Sub-A gebruik van een 250mm papieren woofer.

BNS NOB A3 plus Sub-A.

BNS NOB A-3+

Nadat de A-4 en A-3 uitkwamen, was het BNS-team bij elkaar gekomen om de A3 een upgrade te geven. Deze upgrade kreeg de naam A-3+ en moest een totale upgrade worden ten aanzien van de A3. In praktijk betekende dit meer vermogen: 125W RMS voor de woofer en 60W RMS voor de tweeter. De versterker van de A-3+ was voorzien van MOSFET eindtrappen van 100W en een complex subtractief cross-over filter. Ook was de woofer opgewaardeerd naar de Volt BM220. De BNS A-3+ was in het eerste geval gemaakt voor de eindregie kamers van NOB-radio en hebben daar ook hun dienst gedaan.

BNS A3+ actieve luidspreker.
(©) Copyright BNS-loudspeakers.nl  

© 2023 BNS luidsprekers