BNS luidsprekers

BnS Halo en Sparkle

In 2005 kwamen Paul Menue en Frank van Puijenbroek tot het idee om samen met Bill Dyer een actieve High-end zuil luidspreker te maken genaamd de BnS Halo en BnS Sparkle. BnS had al ervaring opgedaan met actieve luidsprekers, zoals de BnS Elevation sub en de BnS SDX Subs. De eerste prototype werd gemaakt in 2005 in Canada en kreeg de naam BnS Diamond. Na verschillende prototypes en schetsen kwam Beautiful Natural Sound tot de naam ‘Sparkle’, ‘Halo’ en later ‘Hailey’. Er zijn in totaal maar vier Halo’s gemaakt in de kleur rood, blauw, grijs en zwart. Van de BnS Sparkle bestaat er maar één die een lichthouten kleur heeft.

Samenwerking tussen Bill Dyer van Dyer audio systems en BnS

BnS Halo

De Halo is een twee-weg design luidspreker die gekenmerkt werd door de originele looks en het gebruik van voornamelijk corian. Corian is ongeveer 30 jaar gelden gemaakt door DuPont. In het kort bestaat corian uit 1/3 acrylaat en 2/3 natuurlijke mineralen. Het belangrijkste mineraal is AluminiumTriHydraat (ATH) en een variant van bauxiet. Voornamelijk is corian in keukens terug te zien. Het gebruik van corian zorgt dat de luidsprekers stevig gemaakt zijn. Daarom weegt de Halo 35 kilo per stuk. De Halo heeft ook een open design met een omgekeerde Vifa woofer die 360 graden geluid verspreid. Daarboven zit een aangepaste Vifa D27 tweeter.

BnS Halo en Hailey op de beursen Manchester en Brussel (2006).
Links de BnS Halo en Hailey op de beurs in Manchester (2005). Rechts de blauwe BnS Halo te zien op de beurs in Brussel (2005).
Specificaties BnS Halo
BnS Halo.

De Halo maakt gebruik van een ingebouwde versterker die twee keer 50W RMS levert. Er gaat 50W RMS naar de woofer en 50 RMS naar de tweeter. Er was een upgrade mogelijk om voor twee keer 100W RMS te kiezen. Beide drivers zijn gelimiteerd om overbelasting te voorkomen. De versterker zelf heeft ingebouwde beschermingen. Daarnaast was deze op een aluminium achterkant gemonteerd die ook als heatsink functioneerde. Verder staan de volumeknop, XLR-input, fuse en connector op de achterzijde gemonteerd. Ook maakt de Halo gebruik van een speciale Vifa woofer genaamd de M18 WO-09. De korf van de woofer is gemaakt van magnesium, waarbij de ’18’ staat voor de diameter. De ‘W’ staat voor de aanduiding woofer en’O’ voor een grotere magneet. Door de speciale uiterlijk, speciale materialen en driver bezetting kostte de Halo 4495 euro per stuk.

BnS Sparkle

De BnS Sparkle was een speciaal project die ontwikkeld werd in de jaren voor 2005. Allereerst begon de ontwikkeling van de Sparkle met de naam “Diamond”. Deze moest het uiterlijk van een diamant nabootsen en had dit concept vijf hoeken. Al snel werd van dit design afgestapt en is er gekozen voor een design met een ronde vorm met puntige hoeken.

BnS Diamond prototype.

De BnS Sparkle werd gekenmerkt met een gladde pianolak houten uiterlijk. Deze luidspreker werd in naast de Halo’s in 2005 geproduceerd. De BnS Sparkle was alleen door BnS geproduceerd zonder de samenwerking met Bill Dyer. Hierdoor moest de BnS Sparkle losstaan van het design van de BnS Halo. Wel maakte de Sparkle gebruik van een twee-weg actieve versterking van 50w RMS. De Sparkle werd op verschillende shows gepresenteerd waaronder de 2006 Beurs Bratislava, 2006 Beurs in Brussel, 2006 IFA beurs, 2006 VAD show en in 2007 bij Hifistudio It Harkstee. Helaas is

BnS Sparkle bij beurs in Brussel van 2006 en de VAD beurs van 2006.
Links is de BnS Sparkle te zien bij de beurs in Brussel van 2006. Rechts is de Sparkle te zien bij de VAD beurs van 2006.
Specificaties BnS Sparkle

Dezelfde lay-out geldt voor de BnS Sparkle: Er werd gebruik gemaakt van een Vifa D27 tweeter en een speciale Vifa M18 WO-09 woofer. De Vifa woofer werd maar in 2005-2006 geproduceerd. Door de extensieve arbeid aan de kasten, materiaalkeuze en drivers lag de prijs van de Sparkle op meer dan 5995 euro per stuk. Er is er uiteindelijk maar één Sparkle set geproduceerd.

BnS Sparkle.
(©) Copyright BNS-loudspeakers.nl  

© 2023 BNS luidsprekers