BNS luidsprekers

BNS Evolution

BNS Evolution.

De BNS Evolution drong voort op het succes van de genomineerde BNS Soundcolumn. Door jarenlang inspanningen voor steeds betere weergave kwam het BNS-team op de creatie van de Evolution. Deze was een vier-weg systeem met toevoeging van een bandtweeter. De Evolution was BNS eerste poging om zich in de High-end segment te voegen. Vandaar kreeg de luidspreker een prijskaartje van 2498 gulden per stuk. Daarbij kreeg wel elke eigenaar van een Evolution setje een custom-made koffer met daarin spikes. Met deze verguld goude spikes kan het contact met de grond minimaal worden en kan dit de basweergave positief beïnvloeden. Ook werd er gouddraad door het luidsprekerdoek geweven. Dat gaf het doek een gouden tint. Voor de mensen die dit niet passend vonden was er ook een normale zwarte versie van de Evolution.

BNS Evolution spikes.
Techniek achter de Evolution

De Evolution was opgebouwd vanuit de principe van de Soundcolumn. Hij gebruikte ook een vierde-orde banddoorlaat systeem, met drie compartimenten. Dit is vergelijkbaar met de BNS Soundcolumn 2. Deze compartimenten waren echter vergroot om de nieuwe tweeter en woofers te kunnen ophangen. De CTF-88 woofers gebruikt in de Soundcolumn konden soms net niet de goede Q-factor halen. Hierdoor heeft BNS een nieuwe woofer ontwikkeld die meer vermogen aankon. Die werd ook wel de BNS CTF-108S genoemd. De CTF-108S kon gemiddeld 100w aan. Deze woofer kon ook meer uitslaan dan de CTF-88. Daardoor kon de Q-factor wel gehaald worden.

BNS Evolution frequentiegrafiek.
Links is de frequentiegrafiek van de BNS Evolution te zien. Rechts is de vierde-orde banddoorlaat systeem schematisch weergeven.

Specificaties BNS Evolution

BNS ribbon tweeter.

Het opmerkelijke van de Evolution was de toevoeging van een extra tweeter. Deze ribbon tweeter had de naam CTF 90T en kwam uit de Cheng Chang Industries die ook voor de CTF-91 woofer zorgde. Deze ribbon tweeter werd gemaakt onder de naam Multistar. Dezelfde tweeter ribbon tweeter is terug te zien in bijvoorbeeld het zelfbouwproject van vroeger genaamd “Pied Piper”. Daarnaast was de tweeter gebruikt in de Evolution oorspronkelijk de Vifa D25-TG-85. Vervolgens is deze door waarschijnlijke leveringsproblemen vervangen met de Vifa D27-TG-45. Als laatste gebruikte de Evolution de custom made woofer genaamd de BNS CTF-108S. Dit was de grotere versie van de normale “BNS CTF-88” woofer die veelal terug te vinden is in de Soundcolumns. Door deze toevoegingen kon de Evolution van 28 Hz tot 30000 Hz spelen op +-3dB.

BNS Evolution specificaties.

© 2023 BNS luidsprekers