De BNS Ellessy serie werd in 1990 gemaakt en de productie duurde tot 1999. Ze werden naast de BNS Soundcolumn en de BNS Bronx op de markt gebracht. De Ellessy werd onder de Soundcolumn geprijsd en functioneerde als een betaalbare consumer Soundcolumn lijn. De naam “Ellessy” komt van Little Sound Columns. Vandaar zagen de eerste generatie Ellessy er uit als een smallere Soundcolumns. De Ellessy’s maakte gebruik van een twee-weg en een twee-en-een-halfweg systemen. Alleen de tweede generatie maakte gebruik van een drieweg systeem. Vervolgens maakte de derde generatie Ellessy gebruik weer van een twee-weg en een twee-en-een-halfweg.
Begin Ellessy lijn
Ellessy One (mkII)
De Ellessy one was de kleinste uit de Ellessy serie en is van 1990 tot 1993 geproduceerd. Daarbij maakte de Ellessy One gebruik van een Seas 19 TAF/G tweeter en een Vifa C13 WH-08-08 woofer. Dit was opgebouwd middels een twee-weg systeem, met aan de voorzijde een basreflexpoort. In 1993 reviseerde BNS de Ellessy One. Deze werd geïntroduceerd genaamd de Ellessy One MkII. Een van de kwalen van de eerste Ellessy was het laag dat niet diep doorliep. Met de One MkII was dit probleem opgelost. Ook kwamen er andere muziekale verbetering, dat zorgde voor meer vermogen en een beter klankbeeld. Als laatste waren er kleine aanpassingen doorgevoerd, zoals geoptimaliseerde drivers: van een Vifa C13 WH-08-08 naar een Peerless 831929 woofer.

Ellesy Two (mkII)
In 1990 kwam ook de grootste uit de Ellessy-lijn uit. Dit was de Ellessy Two die gebruik maakte van twee Vifa C13 WH-08-08 woofers en gebruik maakte van een Vifa D25-AG-05 aluminium tweeter. De Ellessy two had een grotere kast, kon meer vermogen aan en had een lagere basweergave dan de Ellessy one. Een aantal jaar later in 1993 werd de Ellessy Two vervangen door de Ellessy Two MkII. Bij de Ellessy Two MkII werd er een aantal aanpassingen doorgevoerd, waaronder de verbetering van de wisselfilter, kastinhoudt en kast structuur. Ook werden de drivers bijgewerkt: De twee Vifa-C13 drivers werden vervangen door twee Peerless drivers. De tweeter bleef echter hetzelfde.
Specificaties: BNS Ellessy One MkII en Ellessy Two MkII
Doordat BNS met de BNS Ellessy MkII diverse verbeteringen had toegepast, ging de Ellessy One MkII bijvoorbeeld veel lager. De Ellessy One ging nu tot 48Hz (+-3 dB) versus 60Hz (+-3 dB) van de oude Ellessy One. Daarnaast werd de Seas tweeter van de nieuwe Ellessy One’s gelimiteerd aan 22000Hz (+- 3 dB) versus de oude Ellessy van 23000Hz (+- 3dB). Ook liep het frequentiegebied van de originele Ellessy Two’s tot 23000Hz (+- 3dB), terwijl de nieuwe Ellessy Two MkII’s hun frequentie limiteerde aan 22000Hz (+- 3 dB). Op papier leek de nieuwe generatie Ellessy minder in het hooggebied te presteren, terwijl in realiteit dit (en door de vervanging van verschillende onderdelen) juist voor een beter hooggebied leidde.

Einde Ellessy lijn
Revisie lijn: BNS Ellessy 11, Ellessy 22 en Ellessy 33
In de laatste jaren van de succesvolle Ellessy lijn kwam BNS in 1995 bij elkaar om de Ellessy-lijn een laatste maal een opwaardering te geven. Deze lijn werd in de laatste jaren van het productieproces van de Ellessy geïntroduceerd. Het BNS-team heeft op verschillende vlakken verbeteringen gedaan, zoals opgewaardeerde en zwaardere kasten, betere drivers en verhoogde nominaal vermogen. Hierdoor konden de BNS Ellessy’s nominaal meer vermogen aan. Ook zijn de kasten van de Ellessy’s aangepakt door ze te verhogen en verbreden. Hierdoor klinkt het laag strakker. Hetzelfde is toegepast bij de Ellessy 33’s, die tot 38Hz (+- 3dB) gaat, versus 40Hz (+- 3dB) van de Ellesy MKII’s. De grootste aanpassing is niet de aanpassing van de wisselfilters en kasten, maar de aanpassing van de tweeters in de 33’s. Zo maakt de Ellessy 33’s gebruik van de Vifa D27-TG-45 (06), ook wel terug te zien in de BNS Zillion, BNS Nobis en SC-E.
