Nadat BNS succes ervaarde met hun eerste generatie professionele BNS luidsprekers, was de 2e generatie BNS alweer in de ontwikkeling. Deze nieuwe generatie professionele monitoren bestond uit de BNS A-Quinto, BNS A-Forte en de grootste genaamd de BNS A-Trente. De lijn werd het meest gebruikt in de Omroep Brabant en vond zijn weg in verschillende Brabantse omroepen. Helaas ervaarde deze professionele lijn niet het geluk van zijn voorganger mede doordat in 2001 de eigenaar Frans van Berghe overleed.
Gebruiksgeschiedenis Omroep Brabant 2e gen. BNS actieve monitoren
Na de periode van 1989 was de hoofdtechnicus van Omroep Brabant ergens anders gaan werken. Hierdoor koos de Omroep voor een nieuwe set luidsprekers van Genelec. Dezelfde Pieter Bollen die zorgde voor de eerste generatie professionele luidsprekers overtuigde ons (middels een demonstratie) audiotechnici rond 1996/1997 om te kiezen voor een nieuwe BNS-set. Vervolgens heeft Omroep Brabant gekozen om toch voor een nieuwe BNS-lijn te gaan. Deze lijn werd vooral ingeschakeld op de nieuwe studio’s op Ekkersrijt in Son. De A-Forte en de A-Trente deden hun intrede bij Omroep Brabant samen met één setje van de A-Quinto. De A-Trente en A-Forte vervingen de A-3’s en A-4’s. Na ruim tien jaar intensief gebruik zijn de Trente’s en de Forte’s (afschrijving en vervanging van de studio’s) uiteindelijk toch vervangen door Genelecs. Op diverse, minder cruciale, plekken bij Omroep Brabant (bijvoorbeeld als luidspreker op de studiovloer) zijn de A-Fortes echter nog steeds te vinden.
BNS 2e generatie A-Quinto
De kleinste van de reeks professionele luidsprekers. De A-Quinto werd geïntroduceerd als de kleinste, meest compacte, professionele monitor die gebruikt kon worden waar er gelimiteerde ruimte was. Met een kast van net 3 liter kon deze monitor bijna overal kwijt. Daarnaast had de BNS A-Quinto veel weg van de BNS SDS-20/ SDS-30 en gebruikte soortgelijke drivers. Alleen was er een actieve versterker van 25W toegevoegd.

BNS actieve monitor A-Forte
De BNS A-Forte was bedoeld als een ware opvolger van de BNS A4. BNS had geprobeerd uit dezelfde formaat meer geluid te halen. Zo zijn de drivers en versterker een forse upgrade gekregen. Ter illustratie: De A4 had twee versterkers van beide 20 Watt, terwijl de A-Forte in hetzelfde formaat twee keer 40 Watt bood. Dit is ook terug te zien in de frequentie grafiek. De A-Forte heeft een frequentie van 55Hz tot 22kHz (+-3dB) VS de frequentie van de A-4 die van 70Hz van tot 22kHz (+-2dB).

BNS active monitor A-Trente
De grootste en zwaarste tweede generatie monitor van BNS. De A-Trente was de opvolger van de A-3. Ze hadden de keuze gemaakt om van de ribbon tweeter af te stappen, mede in de praktijk gebleken had dat een ribbon tweeter voor meer productiekosten zorgde. BNS wilde echter niet kosten besparen op de kwaliteit van het geluid, vandaar dat ze voor een luxe Scan-Speak D2905/990000 Revelator soft-dome tweeter kozen. Deze tweeter werd veel gebruikt in zelfbouw audio projecten of werd als zelfbouw set verkocht. De tweeter heeft een vermogen van 225W RMS.
Dat BNS niet bespaarde in de geluidskwaliteit is te zien aan de hand van de frequentiegrafiek. De A-3 had een frequentie van 50Hz tot 32kHz (+-3 dB) VS de A-Trente van 38Hz tot 28kHz (+-3 dB). Ook is deze ontwikkeling te herleiden naar het vermogen van de versterkers. Zo had de A-3 een versterker van 35W en 20W, terwijl de A-Trente een dubbele 80 Watt versterker had. Daarnaast heeft de A-Trente voor elk versterker een aparte voeding. BNS had hiervoor gekozen, omdat op het moment een van de voedingen een probleem veroorzaakt, deze dan niet de rest van de versterker module mee neemt. Als laatste had elke versterker binnen de A-Trente twee forse elco’s, die beide op een korte duur meer dan de 80W vermogen kunnen leveren.

(©) Copyright BNS-loudspeakers.nl